Energiebox brengt sociale en duurzame impact samen met investeringen van het Sociaal Innovatiefonds en Start Foundation

Gepubliceerd Op: 3 april 2024

Het Sociaal Innovatiefonds (SIF) en Start Foundation verstrekken ieder een lening van €150.000 aan sociale onderneming Energiebox die in opdracht van gemeenten energiebesparende maatregelen uitvoert in sociale huurwoningen en/of huizen met energiearmoede. Het helpen van bewoners met laagdrempelige energiebesparende maatregen en tips is een belangrijk speerpunt van de overheid. Het doel is om tegen 2030 gezamenlijk 11,7% minder energie te verbruiken. Energiebox voert deze werkzaamheden uit met een team van lokale werkzoekenden, voornamelijk bestaande uit vijftigplussers en mensen uit de doelgroep banenafspraak en brengt op deze manier duurzame en sociale impact samen. Vandaag werd de samenwerking officieel beklonken tijdens een feestelijke bijeenkomst.

Energiebox heeft de ambitie om haar werkzaamheden op te schalen en daarmee meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én meer huishoudens te ondersteunen met energiebesparende maatregelen. Om deze opschaling te financieren hebben SIF en Start Foundation de handen ineengeslagen. Zodoende kan Energiebox de benodigde investeringen doen en worden er het komend jaar 47 duurzame banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gerealiseerd.

Groen en sociaal

Het SIF en Start Foundation zetten expliciet in op sociale uitkomsten, maar juichen toe dat er met Energiebox ook ‘groene impact’ gemaakt kan worden. Dat groen en sociaal samenkomen, was altijd al logisch voor directeur Bas Bunnik: ”Door de gestegen energieprijzen is duurzaamheid verweven met sociaal maatschappelijke vraagstukken. We zien dat juist op de plekken waar men het meest afhankelijk is en voor wie de rekening ook het meeste uitmaakt, kleine oplossingen al een groot effect hebben op de energierekening én de voetafdruk. Daarnaast vinden we het belangrijk dat iedereen in de samenleving mee kan doen. Daarom bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de ruimte om bij ons aan de slag te gaan en zichzelf te ontwikkelen. Deze manier van werken levert betrokken en gemotiveerde medewerkers op, die vanuit allerlei hoeken van de samenleving zeer verschillende ervaringen en talenten meebrengen.”

Uitbreiding portfolio Sociaal Innovatiefonds

Voor het Sociaal Innovatiefonds is dit alweer de vierde ondernemer die zich naast het realiseren van duurzame inclusieve banen ook inzet voor een duurzame toekomst, naast United Repair Centre, Yespers en Global Asset Services. Rob Peelen, programmamanager van het SIF: “Het is geen toeval dat groen en sociaal zo vaak samenkomen. We zien dat de ondernemers die wij steunen vanuit het SIF zich erg bewust zijn van de impact die zij op hun omgeving hebben, zowel in termen van duurzaamheid als sociale impact. Daarnaast zijn dit ook ondernemers die innovatie omarmen. Dat zien we bij Energiebox door de doorontwikkeling van veel verschillende producten die Energiebox wil inzetten om energiearmoede te bestrijden op een sociale manier en het feit dat het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zelfs in de statuten staat. Kortom: we zijn trots dat we weer een prachtige organisatie kunnen toevoegen aan ons portfolio.”

Meer informatie over het Sociaal Innovatiefonds en de werkgevers die vanuit het fonds gefinancierd zijn, vind je op www.sociaalinnovatiefonds.nl.

Meer informatie over Start Foundation – versnellers van de eerlijke arbeidsmarkt – en de initiatieven die zij ondersteunen op www.startfoundation.nl.

Zoek op de site

Recente Berichten