Het Sociaal Innovatiefonds krijgt een structureel vervolg

Gepubliceerd Op: 9 juli 2025

Goed nieuws op weg naar een inclusievere arbeidsmarkt! Het Sociaal Innovatiefonds (SIF) krijgt namelijk een structureel vervolg. Dat kondigde staatssecretaris Jurgen Nobel aan in zijn Kamerbrief over de banenafspraak. Een belangrijke stap, waarin het kabinet erkent dat investeren in inclusief werkgeverschap loont. Social Finance NL is de uitvoerder van het Sociaal Innovatiefonds.

Jouw organisatie inclusiever maken en investeren in duurzame werknemers? We kunnen dit jaar nog een aantal financieringen verstrekken via het SIF. Neem contact op!

Volgens de Kamerbrief toont onderzoek aan dat werkgevers bereid zijn om inclusieve werkplekken te realiseren, maar ze te veel drempels ervaren om dit op grote schaal te doen. Belangrijke obstakels zijn het gebrek aan financiering, administratieve lasten en de onbekendheid van regelingen en passende functies.

United Repair Care Sociaal Inovatiefonds

United Repair Centre is één van de eerste ondernemingen waar het SIF in heeft geïnvesteerd.

Investeren in een inclusieve arbeidsmarkt loont

Verder beschrijft de Kamerbrief dat “de pilot van het SIF laat zien dat het fonds niet alleen financiële drempels wegneemt, maar ook de verbinding legt met de arbeidsmarktregio. Zo worden er afspraken gemaakt over de toeleiding van werknemers en kan worden ingezet op resultaatfinanciering. Dit helpt werkgevers hun businesscase structureel inclusiever te maken en slaat een brug tussen het SZW- en EZK-domein. Bovendien levert het fonds bredere maatschappelijke meerwaarde op: volgens een impactanalyse van SEO levert elke euro lening via het SIF een maatschappelijke waarde van €6,42 op.”

Mijlpalen Sociaal Innovatiefonds

Tijdens de pilotfase van het Sociaal Innovatiefonds zijn al mooie successen behaald. Het is dan ook niet voor niks dat besloten is om het SIF een structureel vervolg te geven. Een greep uit de resultaten van de pilotfase:

Sociaal Innovatiefonds gerealiseerde financieringen

Gerealiseerde financieringen tijdens de pilotfase van het SIF.

Publieke en private partijen werken samen aan een inclusieve werkvloer

Het SIF bouwt aan een ecosysteem van publieke en private partijen, waarin de vraag van de werkgever centraal wordt gezet. Hierdoor realiseren we de meest duurzame resultaten voor de doelgroep.

In financieringstrajecten zoeken we waar mogelijk de samenwerking met de arbeidsmarktregio en gemeente. Zij zijn belangrijke stakeholders voor het vinden, binden en begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarnaast ontvangen zij een belangrijk deel van de maatschappelijke baten als een werkgever inclusieve banen realiseert. Het SIF streeft ernaar om afspraken te maken met de arbeidsmarktregio over het delen van de risico’s en maatschappelijke baten van inclusief werkgeverschap. Tot nu toe hebben we bij twee financieringen dergelijke afspraken gemaakt met de arbeidsmarktregio’s.

Verder richten we ons op het betrekken van private partijen, zodat ook zij investeren in een inclusieve arbeidsmarkt. Door hen te betrekken, laat het SIF zien hoe financiële rendementen samengaan met positieve maatschappelijke impact.

Duurzame, inclusieve banen creëren binnen jouw organisatie? Meld je aan voor het SIF!

Geloof jij ook in de waarde van een inclusieve arbeidsmarkt, en wil je jouw organisatie inclusiever maken? Het SIF kan dit jaar nog een aantal financieringen verstrekken. Geïnteresseerd? Neem contact op!

Sociaal Innovatiefonds krijgt vervolg header

Zoek op de site

Recente Berichten