Duurzame food-scale up Yespers heeft financiering rond voor ’s werelds eerste Total Value fabriek

Gepubliceerd Op: 19 maart 2024

Ontbijtproductenmerk Yespers heeft de financiering rond voor een nieuwe fabriek waarin volledig gebruik wordt gemaakt van de grondstof die Yespers gebruikt voor haar producten: de Total Value fabriek. Het Sociaal Innovatiefonds (SIF) slaat samen met Stichting DOEN, het Apostolisch Genootschap (ApGen), Rabo Foundation en Kansen voor West – Europese Unie de handen ineen om de missie van Yespers op grote schaal te verwezenlijken: een positieve verandering in de voedingsbranche en investeren in een inclusieve werkvloer. Met de financiering opent Yespers halverwege 2024 de eerste Total Value fabriek ter wereld. Hiermee voorkomt het bedrijf voedselverspilling en worden 24 banen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gecreëerd.

Yespers heeft met de Total Value fabriek als doel maximale waarde toe te voegen aan de voedselketen. In de waardefabriek werkt Yespers aan het volledig verwerken van haar belangrijkste grondstof, de appel, en gaat niets meer verloren. Stefan Baecke, oprichter van Yespers: “Met ons concept van de Total Value fabriek gaan we voor een eerlijke prijs voor de fruittelers, creëren we extra werkgelegenheid voor mensen die lastig een baan kunnen vinden en wordt verspilling van waardevolle grondstoffen voorkomen. Wij zijn er namelijk van overtuigd dat een toekomstbestendig voedselsysteem in de eerste plaats gaat over mensen én de planeet. Deze financiering markeert dan ook een cruciale mijlpaal in de opschaling van Yespers en in ons streven naar duurzaamheid en maatschappelijke impact. Wij zijn erg blij om samen te werken met deze groep financiers die onze missie begrijpt en ondersteunt.””

Maximale waarde toevoegen aan de voedselketen

Waarde toevoegen begint bij de inkoop. Yespers koopt van lokale fruittelers appels in die niet voldoen aan de strenge eisen van de detailhandel. In de Total Value fabriek wordt de appel volledig, van pit tot steel, verwerkt. Het gebruik van de hele appel zorgt voor een breed scala aan eindproducten waardoor de appel in waarde stijgt. Yespers betaalt de appelteler drie keer meer voor zijn appels dan de meeste inkopers en zet hiermee in op waarde toevoegen aan de keten.

In de fabriek worden de stelen, pitjes, klokhuizen en de vrucht gescheiden voordat ze het verwerkingsproces in gaan. De stelen worden gedroogd en verwerkt in een appel-theeblend en de pitjes fijn geperst tot appelolie. De meeste impact maakt Yespers met de klokhuizen en de pulp. De klokhuizen gaan mee het persproces in om samen met de vrucht verwerkt te worden tot appelsap. De pulp die overblijft na het persen wordt gedroogd en fijngemalen tot appelmeel. Dit unieke proces maakt het mogelijk elke onderdeel van de appel tot waarde te brengen.

Inclusieve werkvloer met de Yespers Academy

Met het brede scala aan eindproducten ontstaat in de Total Value fabriek ruimte voor meer werkgelegenheid. Onderdeel hiervan is de Yespers Academy. Met de Academy biedt Yespers mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt begeleiding en opleiding. Medewerkers worden op alle gebieden begeleid. Van het leren van nieuwe vaardigheden, het vergroten van het zelfvertrouwen tot het behalen van certificaten. Met de opgedane ervaring en behaalde certificaten kunnen ze doorstromen naar een baan in de fabriek of worden zij begeleid om zelfverzekerd de arbeidsmarkt te betreden.

Rob Peelen, programmamanager van het SIF: “We zijn trots dat we met het Sociaal Innovatiefonds bij mogen dragen aan de missie van Yespers. Met de Total Value fabriek realiseert Yespers impact op vele fronten en zet zich in voor de noodzakelijke systeemverandering op duurzaam en circulair niveau. Door op alle facetten sociale innovatie door te voeren worden er 24 inclusieve banen gerealiseerd en meer dan 50 werkplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Prachtig om te zien hoe duurzaam, circulair en sociaal ondernemerschap hand in hand gaan.“

Inclusieve, duurzame voedselbeweging

Maarten Derksen, programmamanager bij Stichting DOEN: “Wat Yespers uniek maakt is dat ze niet uitgaan van het eindproduct, maar starten vanuit de grondstof, in dit geval de appel, waarbij alle onderdelen van de appel worden gebruikt. De steun van DOEN aan Yespers past goed in ons streven naar een regeneratieve economie waarin, door een ander ontwerp, geen grondstoffen verloren gaan.”

Nanouk Grootendorst, programmamanager Rabo Foundation: “We zijn enthousiast over onze samenwerking met Yespers met wie we samenwerken vanaf de pilotfase in 2021. De Total Value benadering sluit perfect aan op onze eigen doelstellingen als Rabo Foundation. Het creëren van meer sociale impact door een duurzamere ketensamenwerking is wat ons betreft de toekomst. We hopen dat meer partijen zich aansluiten bij deze inclusieve en duurzame voedselbeweging.”

 

Zoek op de site

Recente Berichten