WPDA, Campooz en Sociaal Innovatiefonds geven een impuls aan inclusieve arbeidsmarkt
Werkplein Drentscha Aa (WPDA) zet zich in om mensen uit de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo mee te laten doen in de samenleving. Een belangrijk onderdeel daarvan is het begeleiden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk en het ondersteunen van werkgevers die hier een rol in kunnen spelen. Zo ook het kampeermerk Campooz uit Assen dat zich actief inzet voor een inclusieve arbeidsmarkt. Marcel Zwiers, adviseur arbeidsmarkt bij WPDA, vertelt hoe zij hen ondersteunen in hun groeiambities en de bijzondere samenwerking die is ontstaan tussen WPDA, Campooz en het Sociaal Innovatiefonds.
“Als werkplein zijn wij een ingang voor werkgevers om kandidaten in beeld te brengen,” legt Zwiers uit. Zo was WPDA al betrokken bij Campooz om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te plaatsen. “Toen zij hun ambitie kenbaar maakten om hun voetprint te verkleinen door de assemblagewerkzaamheden vanuit het buitenland volledig naar Assen te halen en daarmee 21 banen te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, wilden wij graag kijken hoe we ons steentje daaraan konden bijdragen.” In die zoektocht kwam WPDA in aanraking met het Sociaal Innovatiefonds (SIF), het initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid om werkgevers te helpen om drempels weg te nemen om op grote schaal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan te nemen.
Streven naar een duurzame dienstbetrekking
Hieruit is een mooie samenwerking ontstaan, waarbij niet alleen een financiering aan Campooz van het Sociaal Innovatiefonds tot stand kwam, maar ook resultaatfinancieringsafspraken zijn gemaakt: voor iedere duurzame baan die Campooz realiseert, gaat WPDA een vergoeding aan Campooz betalen. Deze vergoeding wordt gebruikt om een deel van de lening van het SIF af te lossen. “Het gaat hierbij om een duurzaam dienstverband. Dit definiëren we als tenminste een tweede jaarcontract, maar als het een vast contract voor onbepaalde tijd wordt, is het helemaal fantastisch. Dat belonen we ook het meest,” legt Zwiers uit. “Natuurlijk is dat niet voor iedereen weggelegd, maar we streven wel naar die 21 banen voor onbepaalde tijd, want dan heb je écht een duurzame dienstbetrekking en realiseer je bestaanszekerheid voor mensen.”
Eerst de mens, dan de vacature
WPDA heeft er alle vertrouwen in dat datgene wat is afgesproken, ook waar kan worden gemaakt: 21 FTE met een duurzaam dienstverband in drie jaar tijd. Ook als de kandidaat niet via WPDA komt, maar bijvoorbeeld uit de arbeidsmarktregio Groningen (Werk in zicht), committeren zij zich alsnog aan de vergoeding. “Het helpt om mensen op een plek te kunnen plaatsen waar ze het leuk vinden,” legt Zwiers uit. “Raoul en Gert, de directeuren van Campooz, pakken dat ook heel goed aan. Zij denken echt mee vanuit de kandidaat en niet vanuit een profiel of functie. Dit vergroot de kans op een succesvolle match.” Zwiers hoopt dat dit voorbeeld andere werkgevers inspireert: kijken naar wat voor mensen er zijn en daarmee een brug slaan naar de werkzaamheden bij de werkgever in plaats van te kijken wie er in een bepaalde vacature of profiel past.
Verbinden waar mogelijk, financieren waar nodig
In de samenwerking met het SIF komen de zakelijke, financiële en sociale kanten van een businesscase samen. “Die achterliggende gedachte ‘Wat is de maatschappelijke opbrengst’ vind ik erg interessant en leerzaam. Dat is wel waar het om gaat en samen vanuit die blik een casus bekijken is heel mooi.” WPDA kan daarin goed faciliteren, want het gaat er vooral om dat een ondernemer een sterke, goede businesscase heeft en dat het SIF daar op een bepaalde manier de aansluiting kan maken. Het motto van het SIF ‘Verbinden waar mogelijk, financieren waar nodig’, spreekt Zwiers enorm aan. “Juist dat financial engineering stuk is heel waardevol, omdat de financieringsmogelijkheden gewoon te versnipperd zijn. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Door deze samenwerking leren wij waar wij op kunnen letten bij werkgevers en waar wij de verbindingen kunnen maken.”
Gezonde businesscase
De resultaatfinancieringsconstructie is volgens Zwiers de kers op de taart: “Het is dé manier om te belonen wat we nastreven: die vaste dienstbetrekking voor mensen. Bovendien is een gezonde businesscase een harde voorwaarde om deel te nemen aan het SIF, iets wat voor een overheidspartij niet altijd goed te checken is. Het SIF doet grondig onderzoek en dat maakt dat je relatief veilig kunt aanhaken en deelnemen aan de samenwerking.”
Op naar de inclusieve arbeidsmarkt
Wat ik aan andere werkpleinen en arbeidsmarktregio’s mee zou willen geven? “Dat je dit soort samenwerkingen moet omarmen. Je realiseert grotere impact met een werkgelegenheidsproject dan voorheen, want je kunt nog verder gaan in het behoud van werk. Bovendien is het fijn om daar met een partner in op te trekken zoals het SIF die daar af en toe een wat strengere rol in kan spelen. Wij proberen dan op onze beurt nog weer een stapje verder te gaan en het streven van een dienstverband van 1 jaar door te trekken naar een vaste dienstbetrekking. En tegen ondernemers wil ik zeggen: Als je open staat voor inclusief werkgeverschap, dan kun je er veel uithalen. Je moet bereid zijn om te omarmen dat het best wat van je vraagt, maar je krijgt er ook ontzettend veel voor terug als werkgever. De medewerkers die al een vaste baan hebben gekregen doen het erg goed en zijn erg loyaal aan het bedrijf. Samen komen we zo stapje voor stapje steeds dichter bij een inclusieve arbeidsmarkt!”