Onderzoek toont het weer aan: inclusiviteit loont
Een inclusieve werkvloer loont. Vanuit het Sociaal Innovatiefonds, een impactfonds dat SFNL uitvoert in opdracht van het ministerie van SZW, communiceren we dit al langer. Dat inclusief werkgeverschap loont, wordt nog maar eens bevestigd door de resultaten van een onderzoek van de Rabobank, die eerder dit jaar onderzoek heeft gedaan naar de inclusiviteit van het Nederlandse bedrijfsleven en de invloed daarvan op bedrijfsprestaties, door enquêtes af te nemen onder 1500 bedrijven.
Volgens het onderzoek loont het aanzienlijk om inclusief te werken en ervaart het percentage werkgevers dat (nog) niet inclusief werkt (40 procent) een achterstand op de arbeidsmarkt. Dit komt doordat zij minder omzetstijging ervaren dan inclusieve werkgevers, meer arbeidsmarktkrapte ervaren en minder zekerheid hebben over toekomstige omzetontwikkelingen.
Voor deze verschillen zijn verschillende verklaringen te geven, zoals dat inclusieve bedrijven vanuit hun werknemersbestand ook aanspraak maken op een meer diverse en daarmee grotere afnemersmarkt dan niet-inclusieve bedrijven en dat niet-inclusieve bedrijven door een tekort aan personeel hun afnemers onvoldoende kunnen bedienen en hun omzet daardoor zien stagneren. Inclusief werken loont dus en niet inclusief werken is kostbaar voor een bedrijf (en de maatschappij)!
Heeft jouw onderneming plannen om met grootschalige inclusiviteit aan de slag te gaan en ben je daarvoor op zoek naar financiering en begeleiding? Het Sociaal Innovatiefonds heeft dit jaar plek om vijf werkgevers te ondersteunen om op grote schaal inclusiever te worden. Interesse? Neem dan gauw contact op (info@sociaalinnovatiefonds.nl) of lees verder op onze website (www.sociaalinnovatiefonds.nl).
Zie ook het artikel van op naar de 100.000 banen dat deze week hierover verscheen. Het gehele onderzoek van de Rabobank vind je hier.