Resultaatgericht financieren voor een inclusieve werkvloer

Gepubliceerd Op: 13 september 2023

Het bedrijf Campooz uit Assen verplaatst een deel van haar productieproces vanuit verschillende delen van de wereld naar Drenthe. Hiermee creëert het kampeermerk naar verwachting ruim 20 arbeidsplaatsen. Deze nieuwe werkplekken worden ingevuld door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Om dit te bewerkstelligen, ontvangt Campooz onder andere een lening van het Sociaal Innovatiefonds (SIF), een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Daarnaast ontvangt Campooz van Werkplein Drentsche Aa (WPDA) een vergoeding voor iedere duurzame vaste baan die zij creëren voor mensen uit deze doelgroep. Deze vergoeding wordt gebruikt om de lening van het SIF deels mee af te lossen.

 

Eerlijk ondernemen

Campooz is een snelgroeiend bedrijf dat is gestart in 2016. De onderneming is gespecialiseerd in de ontwikkeling, productie en distributie van kampeer- en outdoorartikelen en groot geworden door zijn stoere vouwwagens zoals Fat Freddy en Lazy Jack. Onder de namen Campooz en Rebel-Outdoor worden producten verkocht via een uitgebreid dealernetwerk in tien verschillende landen. Op www.campooz.com is meer informatie te vinden over wat dit bedrijf allemaal doet.

De eigenaren van Campooz, Gert IJszenga en Raoul Veldink, hebben de ambitie om zo eerlijk mogelijk te ondernemen. De beslissing om een groot deel van de assemblagewerkzaamheden naar Drenthe te verplaatsen, past dan ook goed bij die ambitie. Naast baancreatie en sociale winst neemt de CO2 uitstoot af en wordt het bedrijf een stuk minder afhankelijk van globale logistieke en productionele omstandigheden. De nieuwe werkzaamheden die hieruit voortvloeien, zijn uitermate geschikt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Gert en Raoul besloten daarom om te investeren in een inclusieve werkvloer zodat mensen uit de doelgroep banenafspraak, maar bijvoorbeeld ook statushouders, bij hen aan de slag kunnen.

 

Investeren in inclusiviteit, samen met WPDA

Het loont om te investeren in inclusiviteit. Toch is het maken van deze investeringen soms nog lastig, omdat voor de werkgever de kosten vaak voor de baten uitgaan. Daarom helpt het Sociaal Innovatiefonds met het rondkrijgen van de financiering om de kosten te dekken die gemaakt moeten worden om inclusieve banen te creëren. Dit doet het Sociaal Innovatiefonds door de ondernemer te helpen met het rondkrijgen van de inclusieve businesscase, te kijken naar welke bestaande voorzieningen en publieke en private financieringsvormen voor de ondernemer geschikt zijn en door zelf te financieren. Naast het SIF zijn ook de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij en het MKB Fonds Drenthe financiers van Campooz.

Met Werkplein Drentscha Aa, de sociale dienst van de gemeenten Aa en Hunze, Assen en Tynaarlo, zijn resultaatafspraken gemaakt met Campooz. Op basis van deze afspraken ontvangt Campooz van het WPDA een vergoeding voor elke duurzame inclusieve baan die ze realiseren. WPDA financiert deze vergoeding omdat duurzame banen nog meer besparing op uitkeringsgelden wordt gerealiseerd en er meer bestaanszekerheid voor mensen wordt gecreëerd. Campooz gebruikt deze vergoeding om een deel van de lening van het SIF af te lossen. Deze bijzondere samenwerking stelt alle betrokken partijen in staat om nog effectiever te werken aan een inclusieve werkvloer.  Dit is een echte win-win situatie die voor alle partijen niet alleen financiële waarde creëert, maar bovenal ook maatschappelijke waarde. In totaal wordt er gestreefd naar 21 vaste banen in 3 jaar tijd.

 

Sociale impact maak je samen

De samenwerking tussen WPDA, het SIF en Campooz is een succesverhaal volgens Raoul Veldink, één van de directueren van Campooz: “De samenwerking die wij hebben opgezet met het Sociaal Innovatiefonds en Werkplein Drentsche Aa is zeer waardevol. Het biedt ons de mogelijkheid om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek te bieden en daarmee sociale impact te maken. Denk aan speciaal ontwikkelde werkstations, aangepaste werkzaamheden in verband met een beperking en de juiste begeleiding. Met name de nauwe samenwerking met Werkplein Drentsche Aa maakt zaken als jobcoaching en de administratieve afhandeling inzichtelijk en beheersbaar”.